Si të përgadisim Mantija ?

20 Maj, 2022

Si të përgadisim Mantija ?

Përbërësit:

1 kg miell +pak gjate gatimit
500-600 ml ujë i vakët
1 lugë gjelle kripë
vaj
Për mishin:
1 kg mish viçi, të grirë
2-3 qepë qepë mesatare,të grira
Kripë dhe piper të zi
Për lyerje:
vaj
gjalpë

Përgaditja:
•Në një enë të thellë vendosni ujin, kripën dhe gradualisht hidhni miellin. Përzijini derisa të përthith tërë ujin pastaj e kaloni në tavolinë pune të cilen e sperkatni me miell dhe e punoni edhe pak me duar derisa të fitohet një brum i butë dhe elastik.Mbulojini me pecetë dhe lerini pak minuta në temperaturë dhome në mënyrë që brumi të bëhet më elastik.
•Ndërkohë në një tigan të thellë shkrini gjalpën dhe shtoni vajin.
•Brumin e fituar e ndani në kuleq të vegjël, i hapni me holluese duke shtuar miell sipas nevojës që të mos ngjiten me njera tjetren.
•Petët e hapura lyeni një nga një me yndyr duke i bërë bashkë nga 4 petë.Vazhdon proçedura e njejtë deri në përfundim të petave.Pastaj hapni me duar në formë katrore, prejini në katrore të vegjël, mbushni me mishin e përgaditur dhe palosini duke filluar nga dy anësoret pastaj anësoret tjera.Kthejini mbarë dhe vendosini në tepsi të cilën e keni lyer me yndyrë.Vazhdon proçedura e njetë edhe me petët tjera.
Piqini në furrë 200 Cpër derisa të ndërrojnë ngjyrë e të bëhen sipër kore.

•Në një enë të thellë vendosni ujin, kripën dhe gradualisht hidhni miellin. Përzijini derisa të përthith tërë ujin pastaj e kaloni në tavolinë pune të cilen e sperkatni me miell dhe e punoni edhe pak me duar derisa të fitohet një brum i butë dhe elastik.Mbulojini me pecetë dhe lerini pak minuta në temperaturë dhome në mënyrë që brumi të bëhet më elastik.
•Ndërkohë në një tigan të thellë shkrini gjalpën dhe shtoni vajin.
•Brumin e fituar e ndani në kuleq të vegjël, i hapni me holluese duke shtuar miell sipas nevojës që të mos ngjiten me njera tjetren.
•Petët e hapura lyeni një nga një me yndyr duke i bërë bashkë nga 4 petë.Vazhdon proçedura e njejtë deri në përfundim të petave.Pastaj hapni me duar në formë katrore, prejini në katrore të vegjël, mbushni me mishin e përgaditur dhe palosini duke filluar nga dy anësoret pastaj anësoret tjera.Kthejini mbarë dhe vendosini në tepsi të cilën e keni lyer me yndyrë.Vazhdon proçedura e njetë edhe me petët tjera.
Piqini në furrë 200 Cpër derisa të ndërrojnë ngjyrë e të bëhen sipër kore.